🕙 8 minuten leestijd
✏️ Lieke Goole
Een knus huis vol groene vrienden is heerlijk, maar voeg daar een nieuwsgierige kat of kwispelende hond aan toe en je hebt een dierentuin aan huis! Tja, tenzij je harige vriend net zo dol is op planten en ze begint te graven, knabbelen en krabben, dan zijn je planten misschien juist de klos! In dit blog geef ik je tips om je harige huisgenoot en je planten harmonieus samen te laten leven.
Huisdieren en kamerplanten zijn soms geen match made in heaven. Die ondeugende beestjes knabbelen er gretig op los, terwijl sommige planten stiekem giftige streken hebben. Dus, let goed op als je harige vriendjes en groene vrienden samen in huis hebt!
Helaas is jouw harige vriend geen plantenexpert en zal hij niet weten welke planten op het menu staan en welke niet. Als trotse ouder van zowel planten als huisdieren, is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je pluizige vriend niet stiekem aan giftige hapjes kan komen of om deze planten gewoonweg uit de buurt te houden. Het hangt af van het soort dier of ze graag knabbelen aan je groene vrienden. Een konijn is misschien geneigd om van alles wat groen is te proeven, terwijl een hond een plant liever met rust laat. Veel kamerplanten hebben een bittere smaak, waardoor je harige vriend na een snelle hap vaak zijn interesse verliest, maar dit is niet altijd het geval. Heb je een huisdier dat gelukkig weinig interesse toont in je planten? Lucky you! Als je een nieuwe plant in huis haalt, houd dan goed in de gaten of er aan gesnoept wordt, maar over het algemeen hoef je je niet al te veel zorgen te maken over welke planten je in huis haalt.
Om je harige vrienden veilig te houden, ga op een plantenjacht om te zien of ze stiekem gifgroene geheimen verbergen. Vervang verdachte groenlingen met veilige opties en duik in een lijst van planten die wel en niet giftig zijn voor wat inspiratie!
Welke gevolgen beleef je met giftige planten?
Als je harige vriendje een hapje van een verdachte plant heeft gesnoept, hoef je nog niet meteen de dierenbegrafenis te regelen. Er zijn gevallen waarbij dit wel gebeurde, maar meestal krijgt je pluizenbol gewoon wat buikpijn en moet hij misschien even kokhalzen. Geef hem niet zomaar iets om uit te kotsen, maar bel altijd de dierenarts als je viervoeter planten heeft gesnoept en je je zorgen maakt. Zorg ervoor dat je de planten in huis bij naam kent, zo kan er snel actie worden ondernomen. Symptomen van vergiftiging bij je huisdier zijn onder andere: kotsen, diarree, chagrijnig gedrag, geen trek hebben, opgezwollen mond en keel, huidirritatie en leverproblemen.
Hoe houd je je huisdier weg bij je geliefde planten?
Misschien heb jij wel een huisdier dat je planten met rust laat, waardoor ze in perfecte harmonie kunnen samenleven. Maar heb je een knabbelaar, bijter, of een plantenfanatiekeling? Dan wordt het een ander verhaal. Natuurlijk wil je dat al je huisgenoten, of ze nu groen of bruin zijn, vrolijk en gezond blijven. Van jongs af aan kun je je harige vriendjes leren om van de planten af te blijven. Er is niet één gouden regel om te voorkomen dat je huisdier graaft of knabbelt, dus probeer gerust de volgende tips uit en ontdek wat het beste werkt voor jou en je trouwe metgezel.
Hoe houd je je pluizige huisgenoot weg bij je planten? Misschien heb jij het geluk dat je beestje geen interesse heeft in je groene vrienden, maar als je een plantenknabbelaar hebt, wordt het een ander verhaal. Natuurlijk wil je het liefst dat al je huisgenoten, harig of groen, in harmonie samenleven. Begin al vroeg met het aanleren van je huisdieren dat ze van de planten af moeten blijven. Er is geen one-size-fits-all oplossing, dus probeer de volgende tips uit om te zien wat het beste werkt voor jou en je pluizige vriend.
Geef je huisdier zijn eigen plant
Een plant waar je huisdier naar hartenlust aan kan knagen en op kan eten, zorgt er vaak voor dat de interesse in je andere planten verdwijnt. Denk aan kattengras voor een kat, een graslelie of een papyrus plant. Deze veilige planten zorgen er vaak voor dat je huisdier de interesse in je andere planten verliest. Het helpt ook als je huisdier zijn energie buiten kwijt kan of iets heeft om op te kauwen in plaats van je kamerplant. Zo zal een verveelde hond eerder met je planten spelen en verliest een kat vaak de interesse in kamerplanten als hij buiten op avontuur kan. Over het algemeen zullen jonge kittens en katten die niet naar buiten kunnen meer aan je planten zitten dan volwassen katten. Katten zijn namelijk geen planteneters en zullen een plant eerder gebruiken als krabpaal dan opeten.
Bescherm je planten
Een afgesloten terrarium zorgt ervoor dat je huisdier niet bij de bladeren kan. Zo blijven zowel je huisdier als je planten veilig! Let er wel op dat het terrarium niet makkelijk van de tafel gestoten kan worden. Een klein kasje kan ook helpen bij het beschermen van je baby plantjes. Als je huisdier graag graaft, leg dan aluminiumfolie over de potgrond of bedek het met kippengaas. Zo blijft de aarde buiten bereik en hoef je niet elke dag de stofzuiger tevoorschijn te halen. Een verzameling middelgrote stenen kan ook goed werken om de potgrond af te dekken en te voorkomen dat je kat de potgrond als alternatieve kattenbak gebruikt.
Veelvoorkomende giftige kamerplanten
Het staat niet altijd op het label van kamerplanten of ze giftig zijn voor huisdieren. Daarom is het belangrijk om zelf onderzoek te doen naar de veiligheid van een plant.
Om je op weg te helpen, hier zijn twee lijsten met veelvoorkomende veilige en giftige planten.
*Disclaimer*
Deze lijsten zijn als een open boek, maar onthoud: ze zijn niet compleet en bieden slechts een glimp van mogelijke giftige en niet-giftige planten voor jou en je harige vrienden. Als een plant, bloem of vrucht niet genoemd wordt, betekent dit niet automatisch dat het veilig is. Dus, geen paniek! Bij twijfel, roep gewoon de hulp in van de groene vingers brigade. Blom-Line dus 😜
Reactie plaatsen
Reacties