Ongedierte in je plant!

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 20:00

🕙 5 minuten leestijd

✏️ Lieke Goole

Je plant leek de ster van de show, maar plotseling veranderen de blaadjes van kleur of hangt hij er treurig bij. Tijd om de plant eens grondig te checken op ongenode bezoekers. Sommige plagen herken je meteen, zoals die vervelende bladluizen. Anderen zijn meer verstopt of zo klein dat je een vergrootglas nodig hebt. Belangrijk is dat je de signalen herkent en weet hoe je in actie komt.

Hoe houd je die plantenbeestjes op afstand?

De meeste kleine beestjes hebben de vieze gewoonte om stiekem wat hapjes te nemen van het bladoppervlak, slurpend aan de sappige cellen. Hierdoor kan het blad verkleuren en zal je plant niet meer floreren. Je plant wordt er niet bepaald knapper op en bij een flinke invasie kunnen de beestjes zoveel schade aanrichten dat je plant het niet overleeft.

Het is bijna onmogelijk om die kleine beestjes volledig weg te houden van je planten. Ze kunnen op de wind meeliften, aan je kleren plakken of zelfs kleine vleugeltjes hebben om je plant op te zoeken. Gelukkig kun je jouw groene vrienden in topconditie houden, waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor ongedierte. Plaats je plant op een tochtvrije plek met de juiste dosis zonlicht en geef hem niet te veel water en voeding. De meeste beestjes houden ook niet van vochtige lucht, dus een beetje sprayen kan geen kwaad. Voila, zo ben je al een stap dichter bij een insectenvrije plantenhemel!

Sommige planten zijn net als kieskeurige eters - gevoeliger voor beestjes dan anderen. Denk aan tropische planten met delicate blaadjes die sneller klagen dan stevige rakkers zoals de Yucca. Toch kunnen zelfs de stoerste planten af en toe wat ongewenst bezoek verwachten.

Het is geruststellend om te weten dat die kleine beestjes enkel je planten in de gaten houden en niet jou, je kinderen of je huisdieren lastigvallen. Dus geen paniek als je een beestje op je plant ziet, er is altijd een oplossing om je groene vriend te genezen en weer te laten stralen!

 

Check je planten op ongewenste bezoekers!

Tuurlijk, we weten allemaal dat planten niet graag huisdieren hebben, dus geef ze af en toe een snelle check-up. Plan dit gezellige uitje ongeveer vier keer per jaar in, zo blijf je op de hoogte en kun je snel ingrijpen als er een ongewenste huisgast arriveert. Zomertijd betekent feesttijd voor die beestjes, dus wees in die periode extra op je hoede!

Als je je groene vriend inspecteert, speur dan als een ware detective naar geheimzinnige beestjes. Check zorgvuldig zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren. Gluur ook tussen de takjes en in de hoekjes van de plant, want sommige kriebelige beestjes houden zich daar graag schuil.

Let op signalen zoals verkleurde of misvormde bladeren. Misschien zie je ook fijne webachtige structuren die over de bladeren liggen (niet tussen de bladeren, zoals bij een spinnenweb). Kijk uit naar plakkerige stukjes op de bladeren en rond de plant of naar witte pluizige plekjes die op schimmel lijken tussen de takjes.

Zo herken je verschillende soorten bezoekers

Hier is een handige gids om de diverse types ongewenste gasten in je kamerplanten te herkennen. Let goed op de volgende infecties en leer hoe je ze kunt spotten!

Bladluis

Wie kent ze niet vanuit de tuin? Kleine groene of zwarte luisjes die op een kluitje bij de groeipunten van je plant zitten.


Dopluis

De dopluis is als een mini bruine bult te spotten op je plant. Met een simpele veeg van je nagel kun je ze eraf halen en zo ontdekken dat het geen rare groei van je plant is. Ze laten ook plakkerige vloeistof (honingdauw) achter.

 


Rouwvarenmug of rouwvliegjes

Dit gaat over die kleine zwarte vliegjes die als mini-helikopters rond je plant zweven. Ze planten hun eitjes in de vochtige grond van je bloempot. De larven kunnen dan als plantenwortelknabbelaars aan de slag gaan.

 


Schildluis

Net zoals de dopluis, is de schildluis herkenbaar aan een bruin bobbeltje, maar deze kleine beestjes maken geen honingdauw aan.

 


Spint(mijt)

Deze kleine gele, rode of zelfs zwarte spinachtigen zijn tussen de 0,1 en 1 millimeter groot. Ze weven delicate webben over bladeren.

 


Trips

Trips zijn als kleine zwarte rakkertjes van 1 mm lang. Hun kroost is nog kleiner en wit van tint. Ze hangen rond op en onder de bladeren en laten vaak zilverkleurige sporen achter.

 


Wolluis

Bekijk de foto! Daar zie je wazige witte plukjes die eruitzien als schimmel en voornamelijk verstopt zitten in de kleine hoekjes en gaatjes van je plant. Wanneer je het pluis weghaalt, blijft er een klein harig wit beestje over, slechts enkele millimeters lang.

 


Maar Hoe behandel je die ongedierte dan?

Heb je een planteninfectie ontdekt? Tijd for some action! Laat die plaag niet de overhand nemen en een plantenfeestje bouwen zonder jou! Geef die zieke plant een quarantaineplekje, ver weg van de groene buurtjes. En als de zon schijnt, is het tijd voor een outdoor plantenavontuur. De plaag zal hopelijk snel de biezen pakken! Just remember: geen felle zonnestralen voor je groene vriend en onder de 15 graden 's nachts.

Je plant met een infectie heeft een grondige schoonmaakbeurt nodig om weer gezond te worden. Met een douchestraal spoel je sommige beestjes al weg, zoals vervelende bladluizen. Maar dat betekent nog niet dat je plant helemaal vrij is, dus blijf alert en herhaal indien nodig. Andere beestjes vragen wat meer moeite om te bestrijden.

De rouwvarenmug houdt een feestje in je vochtige potgrond door eitjes te leggen. Maar geen paniek! Voeg gewoon wat aaltjes toe aan het water van je plant of houd de grond droger en strooi wat zand erbovenop. Bye bye, ongenode gasten!

Als je planten last hebben van wolluizen of dopluizen, kun je ze een snelle beautybehandeling geven met een wattenstaafje gedipt in spiritus. Zo zijn die beestjes zo verdwenen!

Voor het verslaan van die andere vervelende beestjes die bovenaan op het lijstje staan, kun je in de webshop een speciale spray kopen die perfect is voor jouw plantenprobleem. Geef je plant een flinke spray, zowel aan de bovenkant als onderkant van de bladeren, tot de vloeistof van de bladeren druipt. Volg nauwkeurig de instructies op de verpakking, meestal moet de behandeling herhaald worden. Soms komen er namelijk nog eitjes uit of larven komen uit in de grond. Door de behandeling te herhalen, ruim je ook de nieuwe generatie ongewenste beestjes uit de weg.

Vanaf nu is het moment aangebroken om je groene vriend regelmatig te checken, want je weet maar nooit wanneer die vervelende plaag weer opduikt. Snel handelen is de boodschap, anders groeit het uit tot een ware jungleboel!

 

Kortom: onderneem actie!

Dus, stel je voor: een groepje ondeugende beestjes besluit een feestje te bouwen in je geliefde plant. Belangrijk is dan om als een ware detective je plant regelmatig te checken en onmiddellijk in te grijpen! Op die manier geef je je plant de beste kans om gezond en happy verder te groeien.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.