Potgrond is toch potgrond?

Gepubliceerd op 8 mei 2024 om 12:00

🕙 10 minuten leestijd

✏️ Lieke Goole

Waar voelt jouw plant zich het meest thuis? De locatie van de wortels van je plant kan een grote impact hebben op hoe gelukkig en gezond je groene vriend groeit. Gewone potgrond is vaak prima, maar als je echt wilt dat je planten floreren, is het slim om te duiken in de geheimen van onder de grond. In een eerdere blog heb ik al wat tips gedeeld over verpotten, die je hier kunt vinden. In deze blog ga ik dieper in op verschillende soorten potgrond, het mixen van je eigen potgrond en de magie van hydrocultuur.

Wat is het grote mysterie van potgrond?

De meeste groene vrienden chillen in potgrond. Een soort superheldenkostuum voor planten dat water vasthoudt, voeding serveert en je plant als een bouncer in zijn pot laat staan. Maar wist je dat er naast de standaard potgrond ook fancy special editions bestaan? Je kunt zelfs een persoonlijke mix maken voor je groene buddy, helemaal op maat! Ga je voor de doe-het-zelf-aanpak of kies je gewoon de kant-en-klare mix? Jij beslist, de plantenwereld wacht op jouw groene vingers!

Wat verstopt zich in potgrond?

Het geheime ingrediënt in de meeste standaard potgrond is turf, ook bekend als veen. Turf is een soort tovenaar die lekker veel water kan vasthouden. Maar, verrassing! Het is niet zo duurzaam als we dachten. Het wordt uit veengebieden gehaald, wat voor flink wat CO2-uitstoot zorgt. En het duurt duizenden jaren voordat het turf weer aangroeit. Gelukkig wordt de turf in potgrond met een RHP-keurmerk geoogst in gebieden die later weer als natuurgebied worden hersteld. Omdat turf niet zo voedzaam is, gooien we er nog wat extra goodies bij in de grond.

Een hip alternatief voor gewone potgrond is kokosgrond! Gemaakt van kokosnootresten, dit spul wordt meestal verkocht in compacte blokken die magisch uitzetten zodra je water toevoegt. Je kunt het puur gebruiken of mixen met andere goodies. Kokosgrond is de groenere keuze in vergelijking met turfgrond. Leuk toch?

Naast de basis ingrediënten kan je allerlei leuke extra's aan je grond toevoegen. Denk aan houtvezels, rijstkaf, boomschors en klei. En vergeet de perliet niet, die luchtige witte korrels die als sneeuw tussen je vingers verdwijnen. Dit gepofte gesteente houdt de grond lekker luchtig zodat het niet te vast wordt. Zand in de potgrond zorgt ervoor dat het sneller opdroogt. Let op: gebruik zoet zand en geen zout zand, strandzand kan namelijk de wortels beschadigen. Brekerzand of zand uit de zandbak zijn wel geschikt!

 

Niet alle planten groeien in aarde

Wist je dat sommige planten liever op de rode loper van boomschors paraderen dan in gewone potgrond te wroeten? Deze diva's, waaronder orchideeën, Bromelia's en exotische cactussen zoals Rhipsalis, Epiphyllum en Lepismium, gedijen het liefst hoog en droog op boomtakken. Dus, vergeet die saaie potgrond! Geef ze een VIP-behandeling met luchtige orchideeëngrond vol grove boomschors, waar hun wortels de ruimte krijgen om te shinen!

Andere groene vrienden die floreren in hun eigen speciale potgrond zijn de stoere cactussen en de mollige vetplanten. Ze zijn gewend aan een snelle regenbui gevolgd door een droge periode. Hun speciale mix van zand en steentjes laat het water vrolijk wegvloeien, waardoor hun wortels niet in een plas blijven staan.

 

zelf mixen

Bij het verpotten van je groene vrienden heb je keuzestress: standaard potgrond, een speciale mix, of je eigen creatie? Als je besluit om je eigen mix te maken, kan je deze helemaal afstemmen op de wensen van je plant. Niet alleen zal je plant een vreugdedansje maken, maar jij zal ook dolle pret beleven. Veel planten verkiezen luchtige grond die niet als klei aan elkaar plakt. Teveel vocht kan namelijk wortelrot veroorzaken. Een topmix voor een Monstera deliciosa en andere tropische planten is bijvoorbeeld:

  • 1 deel standaard potgrond of kokosgrond
  • 1 deel orchideeëngrond of boomschors
  • ½ deel perliet

Een cactusgrond-cocktail zit boordevol zand. Pak wat universele potgrond en mix er vrolijk wat zand en misschien zelfs wat steentjes doorheen. Als je ook nog wat perliet toevoegt, wordt het mengsel droger en luchtiger. Mix zoveel zand en steentjes in de grond als je maar wilt, maar hier is een smakelijke basis voor je:

  • 1 deel potgrond
  • 1 deel zand
  • ½ deel perliet en/of steentjes.

Wil je je planten een snufje extra liefde geven zonder gedoe? Mix gewoon wat perlite door je potgrond heen en jouw groene vriendjes zullen je eeuwig dankbaar zijn!

of ja, tot volgend jaar 😜. 

Kies de groenste keuze

Ben jij team duurzaamheid? Laat je planten dan lekker dobberen in hydrocultuur. Of je nu kiest voor de klassieke hydrokorrels of het hippe Seramis, het voordeel is dat je die kleikorrels gewoon kunt blijven recycleren. Na een rondje met de ene plant, even goed afspoelen en hup, door naar de volgende groene vriend. Wel even wennen voor je plant, hoor, die overstap van potgrond naar hydrocultuur. Meestal kunnen jonge planten dit avontuur beter aan dan de oudjes.

 

Hier is hoe je jouw plant laat chillen in een fancy hydrocultuur-setup!

Laten we de plantenverhuizing beginnen! Trek die groene vriend uit zijn pot en spoel al het aarde-avontuur van zijn wortels. Laat de kluit misschien een beetje dobberen in een emmer water voor een relaxte losweek-sessie. Pak een speciale hydrocultuurpot met watermeter of zoek een matchende binnenpot voor een waterproof buitenpot. Leg een bedje van hydrokorrels of Seramis op de bodem, plant je groene buddy erop en vul de rest van de pot met de korrels. Zorg dat de wortels lekker kunnen ronddartelen tussen de korrels. Misschien een vochtmeter erbij voor de lol? Geef water tot de meter tilt of tot de onderste laag onder water staat. En dan... wachten maar! Geef pas weer water als de plant een paar dagen als een dorstige cactus in de woestijn staat. Zo simpel is het, en zo hoef je veel minder vaak water te geven. Hulde aan de plantenverzorging!

Plons in de aarde

Duik dieper in de aarde waar je plant in staat en ontrafel zijn geheimen voor een spectaculaire groei! Ga voor een fancy voorgemengde zak, zoals de orchideeëngrond, of stel zelf een mix samen. Je groene vriend zal je dankbaar zijn met een weelderige groei in huis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.