Groene vrienden voor beginners

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 15:05

🕙 8 minuten leestijd

✏️ Lieke Goole

Als groentje in de plantenwereld bracht ik jaren terug een reusachtige Calathea warscewiczii mijn huis in. Betoverd door de fluwelen bladeren, was ik helemaal in de ban van deze plant. Geen idee had ik toen dat dit een gevoelige plant was, en langzaam maar zeker ging het bergafwaarts met mijn groene vriend. Vanaf dat moment dook ik dieper in de wereld van planten die beginnerproof zijn en niet snel het loodje leggen.

Niet alle planten zijn even chill. Sommige zijn net als diva's, piekerend over hun lichtinval, terwijl anderen specifieke dorstlessende verlangens hebben. Om je huiselijke jungle een kickstart te geven, begin je best met de planten die tegen een stootje kunnen. Deze groene rakkers vinden het niet erg als je ze af en toe vergeet water te geven. Ze zijn als de plantenversie van een open boek, waardoor je snel in hun groene wereld kan duiken en uiteindelijk zelfs de moeilijke planten aankan.

Wat maakt een plant eenvoudig?

Vaak kun je aan het uiterlijk van een plant al aflezen of het een low-effort buddy is of een drama queen in de dop. Stevige bladeren zijn meestal de planten met de 'no worries' attitude, terwijl de fragielen al snel in paniek raken als ze droge voetjes krijgen. Dunbladige planten zijn net als zonnebaders op het strand, ze slurpen vocht sneller op dan je 'water' kunt zeggen! Dus, een dagje geen water of een verkeerde plek en ze gaan meteen op standje drama. Dikke stammen en bladeren zijn als de waterreservoirs van de plantenwereld, ze slaan vocht op voor 'mindere tijden'. Dus, geen stress als je ze een keertje vergeet water te geven, ze redden zich wel in hun kleine waterparadijs!

 

Calathea warscewiczii

 

Zelfs eenvoudige planten hebben zorg nodig

Wanneer je kiest voor een eenvoudige plant, betekent dit niet dat deze geen zorg behoeft. Zelfs een cactus heeft af en toe water nodig. Echter, ze passen zich beter aan de omgeving aan waarin je ze plaatst. Het belangrijkste is om te letten op de waterhoeveelheid en de lichthoeveelheid die je plant vereist. Voor veel planten is te veel water de voornaamste reden van overlijden, dus zorg ervoor dat de aarde niet te nat is voordat je water geeft. De eenvoudige planten die ik hieronder noem, geven de voorkeur aan een paar droge dagen voordat ze opnieuw water krijgen.

Eén keer per week is vaak voldoende. Zodra je dit onder de knie hebt, is het vooral belangrijk om ervan te genieten.

Eenvoudige planten selectie

Met een overweldigend aanbod aan kamerplanten kan het lastig zijn om als beginnende plantenliefhebber te starten. Daarom deel ik hieronder enkele eenvoudige plantensoorten die je zeker in leven zult kunnen houden.

 

body builders

Deze sterke planten zijn perfect voor reizigers of studenten die altijd onderweg zijn, omdat ze zonder problemen een maandje vergeten kunnen worden.

 

Ze zijn net als superhelden die bijna alles aankunnen, behalve een waterballet. En als je dacht dat de Sansevieria ouderwets was, think again! Deze plantenfamilie komt in alle soorten en maten, van prikkelende stekels tot elegante walvistails. Zolang je ze niet als zonneaanbidders behandelt, zullen ze floreren in je huis. De Zz-plant is ook zo'n relaxte buddy, terwijl de Yucca juist van zonneschijn houdt en de Dracaena graag in de spotlight staat.

 

Sansevieria

 

 

 

ZZ-plant

Yucca

Dracaena

 

 

Handige hanger!

Heb je wat lege ruimte over en droom je van een urban jungle in je huis met coole hangplanten? Geen zorgen, er zijn genoeg leuke en makkelijke opties om uit te kiezen. Let er wel op dat je de planten niet te hoog ophangt, tenzij je zin hebt in een acrobatische watergeefshow. Als je een zonnige plek hebt, ga dan voor hangende cactussen of Rhipsalissen. Vooral de Rhipsalis-familie en hun verwanten, zoals de Epiphyllum (beter bekend als de zaagcactus), zijn er in zoveel verschillende varianten dat er vast eentje bij zit die je aanspreekt. En onthoud: laat de grond eerst goed opdrogen voordat je weer met de gieter in de weer gaat.

Als je een plek hebt zonder direct zonlicht, is mijn beste advies om een Epipremnum te kiezen. Deze plant groeit snel en gedijt bijna altijd goed. Je kunt hem laten hangen, langs de muur via een mosstok laten groeien. Als de plant te lang wordt, kun je hem altijd snoeien. Na verloop van tijd zal de plant weer herstellen en zullen er nieuwe scheuten verschijnen.

Een andere leuke optie is de graslelie. Deze vrolijke plant met sprieterige bladeren kan zelf nieuwe stekjes laten groeien, waardoor je altijd nieuwe plantjes hebt. Als je vergeet hem water te geven, zal de mooie groene kleur wat lichter en valer worden, wat aangeeft dat het tijd is om je gieter bij te vullen.

Ben je op zoek naar een kleinere plant die perfect op tafel past? Kijk dan eens naar een Clusia of een pannenkoekenplant. Beide planten gedijen goed in de schaduw en hebben slechts één keer per week water nodig. Bovendien produceert de pannenkoekenplant een overvloed aan babyplantjes!

De volgende stap

Met een van deze groene vrienden verdubbel jij je kansen! Maar maak je geen zorgen als er eentje sneuvelt; elk plantje dat het loodje legt, is een les en helpt je de volgende keer groener gras te ontdekken. Zodra je de verzorging door hebt met de simpele plantjes, wordt het tijd om je groene vingers te testen met wat uitdagendere exemplaren. Succes!

The spicy and the fatty.

Hoewel cactussen en vetplanten bekend staan om hun eenvoudige verzorging, is het nog steeds mogelijk dat er iets misgaat. Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat je plant verschrompelt, terwijl te veel water ervoor kan zorgen dat je cactus instort als een pudding. Cactussen hebben meer water nodig als het warm en licht is, vooral in de zomer. Dan kunnen ze elke twee weken wat water gebruiken. In de winter geef je ze veel minder water, hooguit één keer per maand. Vetplanten kunnen om de twee weken een beetje water gebruiken. Als je ziet dat de blaadjes beginnen te rimpelen, is het tijd om wat meer water te geven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.